O Gornjoj Stubici

Na sjevernim obroncima park-šume Medvednice smještena je općina Gornja Stubica s površinom od 50 km2 , a prostire se južnim rubom Krapinsko-zagorske županije.

Prvi pisani dokument o župi Sv. Jurja Gornja Stubica potječe iz 1209. godine, a 1993. godine osnovana je općina Gornja Stubca koja danas ima oko 6000 stanovnika.

Značajna i tokom stoljeća dograđivana Župna crkva sv. Jurja ima od nedavno lijepo uređen okoliš s više od 50 vrsta ukrasnih sadnica, (među njima je i sekvoja ili mamutovac) i spomenik majci Domovini, klesan u bijelom kamenu.

Neposredno uz crkvu je više od 400 godina stara Gupčeva lipa (zaštićen objekt prirode). Uz nju su vezane legende o Gupcu i seljačkoj buni 1573. Načeo ju je zub vremena, ali ona prkosi. Žilava je i neuništiva kao i njezini puntari - Stubičanci.

U centru mjesta na Trgu Sv. Jurja obnovljena je kapelica Sv. Ivana Krstitelja (svetog Ivanuša) građena u baroknom stilu iz 18. stoljeća. Tu je, u zelenilu parka, 1999. otkriveno spomen-poprsje Rudolfu Perešinu rođenom u našem selu Jakšincu. Rudi je kao pilot vojnog zrakoplova JNA u vrijeme agresije na Hrvatsku 1991. svojim zrakoplovom preletio u Austriju. Pamtimo njegove riječi: "Ja sam Hrvat i ne mogu pucati u svoj narod!"

Na susjednom brežuljku Samci u zelenilu dobro održavanog parka je plemićki dvorac obitelji Oršić podignut u drugoj polovici 18. stoljeća. Tu su izložbeni prostori raznih sadržaja, mjesto stalnog postava Muzeja seljačkih buna i prodavaonica suvenira te predmeta kućne radinosti. Monumentalni Augustinčićev spomenik seljačkoj buni i Mariji Gupcu rađen je u bronci i zelenom kamenu s Medvednice dominira stubičkom dolinom.

Po okolnim brežuljcima i dolinama razasuto je dvadesetak manjih i veći naselja od kojih neka svojim imenom svjedoče o dolasku Turaka u ove krajeve (Sekirevo selo i Karivaroš). Naići ćete i na čitave zaselke u kojima ljudi još žive u starim drvenim hižama. Tu su i drvene kleti na padinama brežuljaka koji su zasađeni brižno njegovanim čokotima vinove loza.

Na području župa postoje i kapele: Kapela Sv. Mateja u Svetom Mateju, Kapela Blažene Djevice Marije Snježne u Dubovcu (s vrijednim gotičkim kipom Madone iu XV: st. Koji je obnovljen i bio izložen na zložbi "Sveti trag"), Kapela Sv. Fabijana i Sebastijana u Slanom Potoku, Kapela Kraljice mira u Dobrim Zdencima, Kapela Sv. Apostola u Šagudovcu i Kapelica Sv. Franje Ksaverskog u dvorcu Oršić u Samcima u kojoj je nova stalna izložba sakralne umjetnosti Hrvatskog zagorja.

Gornjostubičanci se bave poljodjelstvom i obrtništvom, a dio ih radi u tvornicama obližnjih općina i gradova te Zagrebu. Najveći privredni Gornje Stubice su tvornica vćnih prerađevina DONA i konfekcija MAVINI-TEKS.

Nadaleko poznato kulturno-umjetničko društvo "Matija Gubec", crkveni zbor "Magnificat" i bariton Ivica Kontent, ženska vokalna grupa "Fiola" te Vatrogasni puhački orkestar, uz brojne druge izvođače kulturnih programa čine bogatu okosnicu već poznatih manifestacija kao što su Jurjevo, koncerti u Župnoj crkvi, Muzeju i Školi. Brojne su izložbe u galeriji "Lipa" likovne radionice "Lira". Na Jurjevskoj trci (CRO-CUP) od 21 km poznati hrvatski trkači rado trče lijepim gornjostubičkim zaseocima. "Susret za Rudija" svake godine prilika je da prisustvujete veličanstvenoj zrakoplovnoj priredbi, folklornom programu i orvorenom državnom prvenstvu u sprint duatlonu.

U mnogim lijepo uređenim restoranima ponudit će vas zagorskim specijalitetima (purica s mlincima, jaglena kaša s čvrčkima, zagorski štrukli, gibanica, rakija, vino)

U selu Gusakovec nalazi se turistički objekt seoskog turizma - "Lojzekova hiža". Drvena jednokatna kuća s trijemom i brojnim kapićima izgrađena je u zagorskom stilu. Obitelj Grden uz sve atrakcije seoskog dvorišta i domaćinstva nude 23 ležaja u devet soba, a bogata gastronomska ponuda domaćih jela i velikog broja domaćih žestica i vina može zadovoljiti i one najizbirljivije. Obitelj Grden izrađuje zagorske nošnje, prerađuje gljive gornjostubičkih šuma, a u prijatnoj atmosferi zagorskog ambijenta možete čuti i zagorske mužikaše. U restoranu "Lojzekovehiže" priređuju se sve vrste domjenaka, zabava, svatova, proslava imendana i rođendana, a možete doživjeti nezaboravan doček Nove godine, Martinje, Zagorsku mesaru i još mnogo, mnogo toga.

Posjetite nas! Dobro došli!

(Darinka Hanžek i Željko Popović)