Općina Gornja Stubica
☰ Izbornik
Početna stranica Panorama Gornje Stubice Novosti ODLUKA O DONOŠENJU PROSTORNOG PLANA UREĐENJA OPĆINE GORNJA STUBICA - PROČIŠĆENI TEKST STRATEGIJA RAZVOJA OPĆINE GORNJA STUBICA PROVEDBENI PROGRAM OPĆINE GORNJA STUBICA ZA RAZDOBLJE 2022. - 2025. GODINE DJEČJI VRTIĆ JUREK OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE GORNJA STUBICA SAZIV 2021. GODINE LOKALNI IZBORI 2021. GODINE IZBORI ZA ČLANOVE VIJEĆA MJESNIH ODBORA 2021. GODINE LOKALNI IZBORI 2017. POREZ NA NEKRETNINE OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE GORNJA STUBICA SAZIV 2017. GODINE SAVJET MLADIH OPĆINE GORNJA STUBICA SAZIV 2017 MJESNI ODBORI NA PODRUČJU OPĆINE GORNJA STUBICA KALENDAR DOGAĐANJA ZA PODRUČJE DJELOVANJA TURISTIČKE ZAJEDNICE PODRUČJA DONAJ STUBICA I GORNJA STUBICA ZA 2018. GODINU JEDNOSTAVNA NABAVA PRIKUPLJANJE OTPADA NA PODRUČJU OPĆINE GORNJA STUBICA PLAN GOSPODARENJA OTPADOM IV. IZMJENE I DOPUNE PROSTORNOG PLANA UREĐENJA OPĆINE GORNJA STUBICA III. IZMJENE I DOPUNE PROSTRONOG PLANA UREĐENJA OPĆINE GORNJA STUBICA IZBORI ZA ČLANOVE VIJEĆA MJESNIH ODBORA U OPĆINI GORNJA STUBICA 2017. GODINE BAGATELNA NABAVA IZBORI ZA ČLANOVE VIJEĆA MJESNIH ODBORA 2013. LOKALNI IZBORI 2013. NATJEČAJI I JAVNI POZIVI ANTIKORUPCIJA OPĆINSKI KALENDAR DOGAĐANJA ZA 2014. GODINU USTROJ OPĆINE GORNJA STUBICA GORNJOSTUBIČKA ETNO SELA II Ciljane izmjene i dopune prostornog plana uređenja Općine Gornja Stubica OBRASCI PRAVO NA PRISTUP INFORMACIJAMA ZAKONI IZ PODRUČJA DJELOVANJA LOKALNE SAMOUPRAVE JAVNA NABAVA KALENDAR DOGAĐANJA ZA PODRUČJE DJELOVANJA TURISTIČKE ZAJEDNICE PODRUČJA DONJA STUBICA I GORNJA STUBICA ZA 2016. GODINU PRIJEVREMENI IZBORI ZA ZASTUPNIKE U HRVATSKI SABOR 2016. PRORAČUN OPĆINE GORNJA STUBICA O Gornjoj Stubici Dokumenti Politika Gospodarstvo Turizam Institucije Ostale udruge Udruge u kulturi Sportske udruge Izjava o pristupačnosti Izjava o privatnosti Kontakt
☰ Izbornik
× Početna stranica Panorama Gornje Stubice Novosti ODLUKA O DONOŠENJU PROSTORNOG PLANA UREĐENJA OPĆINE GORNJA STUBICA - PROČIŠĆENI TEKST STRATEGIJA RAZVOJA OPĆINE GORNJA STUBICA PROVEDBENI PROGRAM OPĆINE GORNJA STUBICA ZA RAZDOBLJE 2022. - 2025. GODINE DJEČJI VRTIĆ JUREK OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE GORNJA STUBICA SAZIV 2021. GODINE LOKALNI IZBORI 2021. GODINE IZBORI ZA ČLANOVE VIJEĆA MJESNIH ODBORA 2021. GODINE LOKALNI IZBORI 2017. POREZ NA NEKRETNINE OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE GORNJA STUBICA SAZIV 2017. GODINE SAVJET MLADIH OPĆINE GORNJA STUBICA SAZIV 2017 MJESNI ODBORI NA PODRUČJU OPĆINE GORNJA STUBICA KALENDAR DOGAĐANJA ZA PODRUČJE DJELOVANJA TURISTIČKE ZAJEDNICE PODRUČJA DONAJ STUBICA I GORNJA STUBICA ZA 2018. GODINU JEDNOSTAVNA NABAVA PRIKUPLJANJE OTPADA NA PODRUČJU OPĆINE GORNJA STUBICA PLAN GOSPODARENJA OTPADOM IV. IZMJENE I DOPUNE PROSTORNOG PLANA UREĐENJA OPĆINE GORNJA STUBICA III. IZMJENE I DOPUNE PROSTRONOG PLANA UREĐENJA OPĆINE GORNJA STUBICA IZBORI ZA ČLANOVE VIJEĆA MJESNIH ODBORA U OPĆINI GORNJA STUBICA 2017. GODINE BAGATELNA NABAVA IZBORI ZA ČLANOVE VIJEĆA MJESNIH ODBORA 2013. LOKALNI IZBORI 2013. NATJEČAJI I JAVNI POZIVI ANTIKORUPCIJA OPĆINSKI KALENDAR DOGAĐANJA ZA 2014. GODINU USTROJ OPĆINE GORNJA STUBICA GORNJOSTUBIČKA ETNO SELA II Ciljane izmjene i dopune prostornog plana uređenja Općine Gornja Stubica OBRASCI PRAVO NA PRISTUP INFORMACIJAMA ZAKONI IZ PODRUČJA DJELOVANJA LOKALNE SAMOUPRAVE JAVNA NABAVA KALENDAR DOGAĐANJA ZA PODRUČJE DJELOVANJA TURISTIČKE ZAJEDNICE PODRUČJA DONJA STUBICA I GORNJA STUBICA ZA 2016. GODINU PRIJEVREMENI IZBORI ZA ZASTUPNIKE U HRVATSKI SABOR 2016. PRORAČUN OPĆINE GORNJA STUBICA O Gornjoj Stubici Dokumenti Politika Gospodarstvo Turizam Institucije Ostale udruge Udruge u kulturi Sportske udruge Izjava o pristupačnosti Izjava o privatnosti Kontakt

Oršićev tradicijski vinograd obnovljen s 250 sadnica starohrvatske beline i sokola

03.06.2022.

U Gornjoj Stubici u tijeku je obnova tradicijskog vinograda u perivoju dvorca Oršić, kod Muzeja seljačkih buna.

Projekt je to kojega Muzeji Hrvatskog zagorja realiziraju u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Županijskom komorom Krapina te Trgocentrom.

Zagorje je po proizvodnji vina i vinove loze poznato još od srednjeg vijeka, a mi smo jedini muzej u Hrvatskoj koji ima svoj tradicijski vinograd, kojega sad obnavljamo, a uz to i dio stalnog postava u vinskom podrumu posvećen je vinu i vinogradarstvu – rekla je ravnateljica Muzeja seljačkih buna Vlatka Filipčić Maligec.

Obnova je krenula zahvaljujući ideji djelatnika Muzeja seljačkih buna koji su ukazali na loše stanje vinograda i potrebu za revitalizacijom, pojasnio je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol, istaknuvši kako je do suradnje s Trgocentrom došlo upravo preko Županijske komore Krapina. – Posađeno je 250 sadnica starohrvatske beline i sokola te smo ovim projektom dokazali kako se revitalizacijom postojeće baštine mogu realizirati lijepi projekti, za koje ne treba uvijek puno novaca – rekao je Sabol te najavio da će se, kada kroz nekoliko godina, bude prva berba, upriličiti i ta manifestacija prema tradicionalnim običajima.

Voditelj udruge autohtonih sorti vinove loze Slavko Merkaš rekao je kako je revitalizacija vinograda i sadnja starinskih sorti projekt koji se provodi već 16 godina, u suradnji sa Županijskom komorom Krapina i Trgocentrom, kako bi se povećalo i unaprijedilo vinogradarstvo u Krapinsko – zagorskoj županiji. – Taj je projekt dao izvanredne rezultate, zasađene su nove površine, imamo i svoj kvalitetan sadni materijal. To su vina koja su poznata po tome da imaju svježinu, daju dobre šećere, kiselina im ne pada, jedna izvanredna priča vinogradarstva u Zagorju. To je sorta koja je roditelj 82 svjetskih sorata, stoga se za ovu priču interesiraju i svjetski i europski instituti, a marketinški i tržišni dio tek slijedi – rekao je Merkaš.

Zdravko Jakuš, voditelj proizvodnje loznih cjepova i vinograda Trgocentra, rekao je kako je namjera da sorte starohrvatska belina i sokol, postanu dio kulturne baštine ovoga kraja te da se kao takvi zaštite, kako bi se nudili u paketu s zagorskim zaštićenim delicijama, puricom s mlincima i štruklima. – Mi još podižemo proizvodnju loznih cjepova, imamo svoju podlogu, svoju plemku i time možemo garantirati i zdrav i kvalitetan sadni materijal – napomenuo je Jakuš, istaknuvši kako u projektu sudjeluje i 16 mladih agronoma, školovanih u smjeru vinarstva.

Janja Kantolić iz Županijske komore Krapina rekla je kako se Komora, kao zastupnica interesa svojih članica, uključila u ovaj projekt kako bi se povezala tvrtka Trgocentar s Muzejima Hrvatskog zagorja. – Spoj tradicije, autohtonosti, poduzetništva i kulture može pridonijeti puno jednom kraju, iznjedriti nove usluge i proizvode, što je više nego dobrodošlo – rekla je Kantolić.

Uz već spomenute govornike, projekt su podržali i načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić te ravnateljica OŠ Matije Gupca Sanja Knezić, a neki od okupljenih i sami su se okušali u sadnji novih cjepova u Oršićevom vinogradu.

                                                                               Preuzeto sa Zagoje.com

Općina Gornja Stubica

ADRESA: Trg Svetog Jurja 2, 49245 Gornja Stubica
TELEFON: 049/289-282,049/290-915
TELEFAX: 049/289-687
E-mail:
Izrada i održavanje Finder d.o.o. © sva prava pridržana