PROSLAVLJENA ZLATNA MISA VLČ. IVANA LEVAKA

Admin   03. 07. 2024.   Vijesti   03. 07. 2024.

PROSLAVLJENA ZLATNA MISA VLČ. IVANA LEVAKA

Protekle je nedjelje u Gornjoj Stubici vlč. Ivan Levak proslavio je svoju 50. obljetnicu svećeničkog ređenja – Zlatnu misu.

Svečanost je započela procesijom od kapele Ivana Krstitelja u centru Gornje Stubice u kojoj su sudjelovali: puhački orkestari iz Aschaffenburga i Gornje Stubice, župni zbor, mnogobrojne udruge, vjernici i uzvanici iz Njemačke.

Svetu misu je predvodio Zlatomisnik vlč. Ivan Levak, a propovijedao je preč. Dubravko Škrlin Hren. U koncelebraciji su bili i domaći sinovi: vlč. Stjepan Lukec, vlč. Krunoslav Hikec i vlč. Josip Čulig.

Preč. Dubravko istaknuo je: „Spominjući se raznovrsnih obljetnica, ljudi osvrću svoj pogled unatrag i trasiraju put za budućnost. I ovo zlatomisničko slavlje prigoda je zastati na trenutak u sadašnjosti kako bi zahvalnim pogledom srca i riječima izrekli zahvalu za sve ono što je bilo, te s ponosom i nadom krenuli naprijed – u budućnost. Želimo danas podati zahvalu Bogu za dar njegova poziva i za dar ljudskog odaziva u osobi svećenika Ivana.

Današnje slavlje ne prenosi nas mislima samo na jučerašnji dan1974. godine kada se dogodilo svećeničko ređenje našega slavljenika u zagrebačkoj katedrali po rukama današnjega sluge Božjega kard. Franje Kuharića. Također, današnje slavlje nije samo spomen na mladu misu koja se proslavila 4. kolovoza 1974. na ovome mjestu u vrijeme ondašnjega župnika Adama Šimeckog. Ovo slavlje naše misli odvodi još dalje: u djetinjstvo i u same početke života našega svećenika Ivana. Kao nekoć uz Galilejsko more, Isus je zastao i na obali Ivanove duše i pozvao ga. Kako i kada se to točno dogodilo, teško je naći odgovor jer svaki je Božji poziv i ljudski odgovor svojevrstan, jedinstven i unikatan. Bog ne viče, ne čuješ mu glas, ne šalje pismo, ne javlja se u novije vrijeme mailom ili sms-om ili na instagramu. Tih je i nevidljiv, ali kada zove – cijelo srce i nutrinu “prvrne naopako”. I nemirno je srce dok se u Gospodinu ne smiri, dok ne odgovori: Evo me Gospodine, zvao si me!“

Propovjednik je posebno zahvalio i rekao: Dragi zlatomisniče! Zahvalni smo Bogu za Tvoj život, za sve dobro koje si učinio za rodnu gornjostubičku župu i općinu. Zahvalni smo i za sve ono što si činio na različitim mjestima svog svećeničkog djelovanja. Mislim posebno na: Vrbovec, Savski Gaj, Savica-Šanci, Petruševec, Leverkusen i Aschafenburg.

Zahvaljujemo našem slavljeniku i za redovite posjete našoj i njegovoj rodnoj župi sv. Jurja, za brojne smislene propovijedi. U sve veće poslove i obnove naše župne crkve i ostalih sakralnih građevina, posebno za vrijeme sadašnjega župnika vlč. Nikole Jurkovića i za vrijeme pokojnoga župnika mons. Špoljara, bio je uključen. Nakon što je Župa G. Stubica darovala gornjostubičkoj općini zemljište za gradnju dječjeg vrtića „Jurek“, upravo je vlč. Ivan bio taj koji je prvi darovao novčani dar za početak gradnje vrtića. A najveći dar ostavio nam je kroz gradnju kapele sv. Katarine koju je darovao Župi, te kroz darovano zemljište i zahtjevne početke gradnje Spomen hiže Rudolfa Perešina. Kao prvi predsjednik i suosnivač Društva Rudolf Perešin udario je temelje za to važno djelo koje će biti trajni spomen na junaka i viteza naših bregova.

Želeći dobro zdravlje, molimo i nadalje obilje Božjega blagoslova u životu zlatomisnika kako bi svojom mudrošću i životnim iskustvom pomogao mlađim generacijama svećenikâ i vjernika u otkrivanju istinskih vrijednosti. Dragi zlatomisniče Ivane, dok Bogu zahvaljujemo za Tebe i dok Ti od srca čestitamo, želimo da Ti i nadalje bude milina biti u Božjoj blizini, i neka uvijek nađeš svoje sklonište u Gospodinu! – zaključio je preč. Dubravko.

Kao prvi predsjednik i suosnivač Društva Rudolf Perešin udario je temelje za to važno djelo koje će biti trajni spomen na junaka i viteza naših bregova. Dodajmo i da je svečana misa povodom ove obljetnice slavljena i u Jakšincu, kod kapele svete Katarine, gdje je otkrivena spomen ploča kao zahvala vlč. Levaku.

Na kraju svete mise, u ime župnika, preč. Nikole Jurkovića, svih župljana te stanovnika Općine, čestitku je uputila vjeroučiteljica Monika Lisak, koja je zahvalila vlč. Levaku na njegovom pastoralnom djelovanju. Poklonjena mu je i misnica u kojoj je slavio svoju zlatnu misu.

Po završetku svete mise, na prostoru oko župne crkve bio je upriličen ručak za sve vjernike i uzvanike.

Navedenom slavlju prisustvovao je i općinski načelnik Jasmin Krizmanić.

Galerija objave:

DSC_5116 (2).JPGDSC_5118 (2).JPGDSC_5131 (2).JPGDSC_5137 (2).JPGDSC_5138 (2).JPGDSC_5150 (2).JPGDSC_5157 (2).JPGDSC_5165 (2).JPGDSC_5166 (2).JPGDSC_5172 (2).JPGDSC_5181 (2).JPGDSC_5197 (2).JPGDSC_5202 (2).JPGDSC_5203 (2).JPGDSC_5222 (2).JPGDSC_5240 (2).JPGDSC_5251 (2).JPGDSC_5275 (2).JPGDSC_5279 (2).JPG