Tamburaški orkestar iz Gornje Stubice osvojio srebrnu plaketu Hrvatskog sabora kulture

Admin   13. 11. 2023.   Vijesti   13. 11. 2023.

Tamburaški orkestar iz Gornje Stubice osvojio srebrnu plaketu Hrvatskog sabora kulture

Veliko priznanje: Tamburaški orkestar iz Gornje Stubice osvojio srebrnu plaketu Hrvatskog sabora kulture

S 30. jubilarnog susreta hrvatskih tamburaških orkestara i sastava održanog 4. i 5. studenoga u Dugom Selu, Tamburaški orkestar KUD – Matija Gubec vratio se sa srebrnom plaketom. Ovo veliko priznanje stručnog žirija osvojili su u kategoriji folklornih orkestara, a obzirom da je to bilo prvi puta da uopće sudjeluju na ovoj smotri, veselje je tim veće. Predstavili su Gornju Stubicu sa spletom zagorskih pjesama i skladbom 'Oko jene hiže', uz solisticu Višnju Škudar. Stručno povjerenstvo u sastavu Mihael Konfic, Siniša Leopold (predsjednik) i Veljko Valentin Škorvaga zlatne i srebrne plakete dodijelilo je nakon zbroja svih bodova preslušanih sudionika, a natjecalo se čak 25 tamburaških orkestara i sastava iz cijele Hrvatske te oko 500 tamburaša.

Prvi put na Smotri

Smotru je organizirao Hrvatski sabor kulture, čije je Kulturno – umjetničko društvo član. – Godinama surađujemo s KUD – om 'Matija Gubec' iz Slavonskog Kobaša, pa smo tako sudjelovali ove godine na smotri brodsko – posavske županije kao gosti. Tamošnji selektori predložili su nas Hrvatskom saboru kulture za Smotru, tako da smo poziv za sudjelovanjem dobili direktno upravo od Hrvatskog sabora kulture – pojasnio je potpredsjednik KUD – a 'Matija Gubec' Josip Pasanec, istaknuvši kako je srebrna plaketa lijepo i veliko priznanje za rad orkestra, tim više što je bodove dodjeljivao ugledan žiri. – Drago nam je znati da smo na nivou i uz bok drugim najboljim tamburaškim orkestrima u Hrvatskoj, tako da smo na ovo priznanje izuzetno ponosni – istaknuo je Pasanec. Dodao je i kako je sudjelovanje na Smotri također bila i prilika za uspostavu prijateljstva i suradnje s drugim tamburaškim orkestrima.

Tradicija tamburice

Tamburaški orkestar KUD – a 'Matija Gubec' ima korijene i temelje još u 1957. godini, kada se učenje sviranja tamburice odvijali pod palicom tadašnjeg učitelja glazbene kulture Josipa Hegola, koji je kasnije sudjelovao i u stvaranju KUD – a. Prvi tamburaški sastav formiran je 1974. godine, a devedesetih je prerastao u orkestar. Od 1998. godine orkestrom dirigira prof. Marina Pakelj. Snimili su dva nosača zvuka i sudjelovali u još jednome, a danas broje dvadesetak članova. Tradicija sviranja tamburaške glazbe u Gornjoj Stubici prenosi se s koljena na koljeno, što ne čudi, obzirom da je ovo kraj mnogih glazbenih talenata. No, ljubav prema tamburaškoj glazbi, ali i folklori koje starije generacije usađuju mladima ponukale su mnoge da se okušaju u sviranju, a posljednjih godina i upisuju glazbenu školu. Stoga se brojni mladi članovi iz osnovne škole svake godine priključuju orkestru, koji rado nastupa na dobrotvornim koncertima i mnogobrojnim manifestacijama po našoj županiji, ali i šire te su organizator Tamburaške večeri koja se svake godine održava u Gornjoj Stubici sa ciljem popularizacije tambure kao orkestralnog glazbala u svim glazbenim stilovima. 

 

Zajedništvo i timski rad

-Na državnoj smotri u Dugom Selu pobijedilo je zajedništvo starijih i mladih članova. Upravo je to bit orkestra, zajedničko muziciranje, slaganje prekrasnih zvukovnih boja različitih vrsta tamburica, timski rad – ističe voditeljica orkestra prof. Marina Pakelj. Dodaje i kako je orkestar mješovitog sastava s obzirom na dob. Dok su neki članovi već 20 godina u orkestru, neki su se priključili prošle i ove godine. Orkestar se popunjava članovima tamburašima koji su učili tamburicu u Osnovnoj školi, a sada se priključuju i učenici gornjostubičke glazbene škole. - Vjerujem da će uvijek biti novih članova, jer sve to podržavaju roditelji koji upisuju djecu u izvannastavnu aktivnost ili folklor KUD - a, jer shvaćaju da je slobodno vrijeme na taj način kvalitetno iskorišteno, što kod nas u Gornjoj Stubici vrijedi i za sportske aktivnosti te puhački orkestar – ističe Pakelj, kao i činjenicu da u glazbenoj školi rade kvalitetni mladi obrazovani kadrovi, koji će preuzeti učenje tambura i dirigiranje. Obzirom na broj mladih koji se uključuju u folklorne i glazbene aktivnosti, straha za održavanjem tradicije glazbe u Gornjoj Stubici nema. A iz KUD – a kažu kako su u sve sekcije dobrodošli i članovi iz okolnih mjesta.

 

Izvor: zagorje.com

Galerija objave:

tamburaši mg (1).jpgtamburaši mg (2).jpgtamburaši mg (3).jpg