KUD 'Matija Gubec' najavio godinu bogatu događanjima i nastupima

Admin   06. 03. 2023.   Vijesti  

KUD 'Matija Gubec' najavio godinu bogatu događanjima i nastupima

Kulturno – umjetničko društvo 'Matija Gubec' Gornja Stubica na redovnoj je godišnjoj izvještajnoj skupštini održanoj u subotu, 4. ožujka donijelo plan i program rada za ovu godinu.

Osim brojnih gostujućih nastupa svih sekcija društva, planira se suorganizacija 'Jurjeva 2023.'. U svibnju će društvo gostovati u Tavankutu na Susretu KUD – ova Matija Gubec, 15. srpnja na rasporedu je Međunarodni festival tamburice i folklora u Muzeju seljačkih buna, a u srpnju ili kolovozu jedna inozemni nastup na nekom međunarodnom festivalu, što je još uvijek u pregovorima. Jesen i listopad donose Gupčevu kestenijadu, a kraj godine novogodišnji koncert.

Interes za folklorom

Osim plana za ovu godinu, podnesena su i prihvaćena izvješća za proteklu godinu. – Društvo je bilo izuzetno aktivno, pa zahvaljujemo na angažmanu svim voditeljicama i voditeljima svih sekcija, kao i svim članovima – istaknuo je i potpredsjednik društva Josip Pasanec. Naime, društvo i dalje djeluje u nekoliko sekcija: tamburaškoj, koja je prošle godine odradila puno nastupa i angažmana, likovnoj koja organizira likovne kolonije i okuplja umjetnike te folklornoj. Folklorna sekcija dijeli se na tri skupine: dječja koja okuplja čak 32 djece nižih razreda, srednja mješovita koja okuplja petnaestak članova i članica sedmih i osmih razreda i srednjoškolaca te starija mješovita, koja je i prošle godine uključila nove članove u svoje aktivnosti. Osim na pridobivanju novih članova, radilo se i na edukaciji, u sklopu čega su voditeljice folklora pohađale seminare za vođenje dječjeg folklora, ali i na zanavljanju opreme. – Kupili smo nošnje za djecu, tako da nam je sad dječja folklorna skupina potpuno opremljena, no i za druge skupine fali nam opreme, pogotovo obuće, i nabavka toga nam je u planu i za ovu godinu – najavio je, između ostalog, predsjednik KUD – a Božidar Sačer.

Aktivno društvo

Skupštinu je pozdravio i općinski načelnik, ali ujedno i član KUD – a Jasmin Krizmanić, koji je zahvalio udruzi na aktivnom djelovanju. – Hvala vam na aktivnom uključivanju i suorganizaciji u događanjima u našoj općini, ali i na promociji naše općine koju kroz svoje nastupe provodite po Hrvatskoj i inozemstvu. Vi ste dokaz da u Gornjoj Stubici udruge aktivno rade i to je tradicija koju bi trebalo njegovati – rekao je načelnik te je istaknuo kako će Općina i dalje financijski pomagati rad društva i podržati programe i projekte, ali i kako će se iznaći neko rješenje da KUD konačno dobije neke svoje prostore, u kojima će moći održavati sastanke i skupštine, pohraniti nošnje i opremu i slično. Dodajmo i da je na mjesto tajnice društva, umjesto dosadašnje Tatjane Benko, izabrana Mateja Jožinec. (Jelena Klanjčić, Zagorski list)