Općina Gornja Stubica

Kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici održano puntanje kmetov

08.02.2021.

Kod slavne Gupčeve lipe, koja je putnik kroz vrijeme i živi svjedok jednog teškog i mračnog vremena, ali i velikog ponosa i bunta u subotu 06. veljače 2021. godine su ponovno digli glas potlačeni. Spuntali su se kmetovi.

Ove godine u nešto izmijenjenim okolnostima, bez posjetitelja, a publika je sve mogla pratiti preko interneta – live streama.

Došle je vrijeme za bunu. Došle je vrijeme da se zmislime vremena kad su se goloruki i bosonogi zagorski seljaci zdigli i to po zime, malo veće nek je denes. I rekli su: Ne, nećeme da nas više tlačiju oni koji su nam za vrat zaseli. I to je bil početak bune. Seljaki su išli na sve ili niš. Dali su sve od sebe, založili su svoje živote, podnesli veliku muku kak bi se se otrgnuli jarma pod šteri su deti – rekao je nakon kaj su zdigli bunu Matija Gubec kojeg utjelovljuje Krešo Končevski.

Tomislav Drempetić Hrčić u buni je 'kmet huškač', koji je vodio program, u povijesti poznat kao poluplemenitaš kakav je bio Mihael Konjski. Osnivač je udruge Zlatnog kaleža, koja je jedna od najstarijih udruga, ako ne i najstarija koja se bavi srednjim vijekom. Istaknuo je da bi se trebalo više i jače promovirati Matija Gubec i Seljačka buna, ali i Tahy koji pomalo zaboravljen. - Rijetko tko uopće zna da kada idete kroz jednu ovdje ulicu, da ima jedna spomen ploča na kojoj su imena vojnih postrojbi koje su se zvale Matija Gubec. pa kad vidite da ih imate u Africi, Španjolskoj, Rusiji, onda shvatite koliko to ima svjetsku težinu - upozorio je. Podsjetio je i da je prvi prikaz bune bio u Stubičkim Toplicama, nakon toga je bilo godinama pauza, da bi se povodom 800. godišnjice spomena Stubice ponovno uprizorila Seljačka buna u Donjoj Stubici u neprekidnom nizu do danas.

Općina Gornja Stubica

ADRESA: Trg Svetog Jurja 2, 49245 Gornja Stubica
TELEFON: 049/289-282,049/290-915
TELEFAX: 049/289-687
E-mail:
Izrada web stranica: ITB internet usluge