Općina Gornja Stubica

Priopćenje općinskog načelnika Općine Gornja Stubica vezano uz dezinformacije koje su se pojavile uz pitanje rješavanja zbrinjavanja naših mještana nastradalih u potresu koji je pogodio općinu Gornja Stubica 22. ožujka 2020. godine

27.01.2021.

Poštovani,

Ni u kom slučaju nije istinita informacija da se od strane Republike Hrvatske ne poduzima ništa vezano na  obnovu  Vaših objekata koji su nastradali u potresu 22. ožujka 2020. godine. Kao što znate Hrvatski sabor donio je Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, a Vlada RH Prvi program mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Navedenim aktima propisani su uvjeti na temelju kojih se može ostvariti pravo na obnovu, tako da je procedura pokrenuta.

Cjelokupni postupak provodi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Obrasci zahtjeva dostupni su na web stranici Ministarstva te se uz propisanu dokumentaciju dostavljaju na adresu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 20, 10000 Zagreb ili osobno u pisarnicu Ministarstva na istoj adresi, radnim danom od 8:30 do 13:30 sati.

U tijeku je i izrada aplikacije eObnova pomoću koje će se zahtjevi moći predavati digitalnim putem. 

Sve informacije o obnovi zgrada oštećenih potresom te podnošenju zahtjeva mogu se dobiti svakim radnim danom od 9 do 14 sati u Sektoru za provođenje mjera ublažavanja posljedica elementarnih nepogoda na telefon 01/3782-117.

Ukoliko niste u mogućnosti kontaktirati Ministarstvo zaposlenici Općine Gornja Stubica stoje Vam na raspolaganju (kako su i do sada) te će Vam osigurati obrasce i pomoći u popunjavanju istih, kao i odgovoriti na Vaša pitanja ako posjeduju navedenu informaciju, ako ne zatražiti će od nadležnih odgovore, kako su i do sada.

Očekuje se i formiranje tijela na nivou Krapinsko – zagorske županije koje bi Vam trebalo pomoći u davanju informacija i popunjavanju potrebnih obrazaca.

Isto tako još jednom napominjemo, da se Općina Gornja Stubica nalazi u potpomognutom području, te se naši mještani do 31. siječnja 2021. godine mogu prijaviti na Javni poziv za stambeno zbrinjavanje na potpomognutim području.

Zahtjev se podnosi Krapinsko – zagorskoj županiji, Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu politiku branitelje, civilno društvo i mlade, Magistratska 1, 49 000 Krapina ili osobno u pisarnicu Županije.

Općina Gornja Stubica

ADRESA: Trg Svetog Jurja 2, 49245 Gornja Stubica
TELEFON: 049/289-282,049/290-915
TELEFAX: 049/289-687
E-mail:
Izrada web stranica: ITB internet usluge