U spomen na heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici održani XXIII. Susreti za Rudija

14.09.2020.

U nedjelju 13. svibnja 2020. godine u Spomen parku Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici, otvoreni su XXIII. Susreti za Rudija. Prije svečanog otvorenja održana je Sveta misa u Kapeli Sv. Križa u Hižakovcu koju je predvodio vlč. Josip Đurin, odgojitelj u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu u zajedništvu s upraviteljem Župe svetog Jurja Gornja Stubica vlč. Nikolom Jurkovićem.

Svetoj misi uz mnogobrojne mještane Gornje Stubice i Donje Stubice nazočili su i gosp. Damir Krstičević izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske i posebni savjetnika premijera, općinski načelnik Jasmin Krizmanić, zamjenik načelnika Vladimir Škvorc, te predsjednica Općinskog vijeća Đurđica Labaš.

Svečano otvorenje započelo je Hrvatskom himnom u izvođenju Danijele Benko uz pratnju Dominika Ruka na klavijaturama.

Obitelj Rudolfa Perešina te brojne delegacije položile su vijence i zapalile svijeće pred njegovom bistom.

U IME REPUBLIKE HRVATSKE vijenac su položili: brigadni general Michael Križanec, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske, gosp. Damir Krstičević– izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske i posebni savjetnika premijera, gosp. Tomislav Ivić, državni tajnik - izaslanik ministra obrane dr. Maria Banožića, gosp. Vladimir Bergman, načelnik Sektora za upravne i pravne poslove – izaslanik Potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, gosp. Robert Pavić, načelnik Policijske uprave Krapinsko – zagorske – izaslanik Potpredsjednika Vlade RH i Ministarstva unutarnjih poslova i gosp. Goran Lipavić, ravnatelja Uprave za potpore poljoprivredi u ruralnom razvoju u Ministarstvu poljoprivrede – izaslanik ministrice poljoprivrede gđe. Marije Vučković.

Vijenac su položili i Miodrag Demo, voditelj Gradskog ureda za branitelje - izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, njegova ekselencija Robert Kohorst - Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, Anđelko Ferek - Jambrek, zamjenik Župana za gospodarstvo u ime Krapinsko – zagorske županije sa županijskim vijećnicima, Izaslanstvo Općine Gornja Stubica na čelu s općinskim načelnikom gosp. Jasminom Krizmanićem i izaslanstvo Zagrebačkog zrakoplovno tehničkog saveza Rudolfa Perešina na čelu s tajnikom gosp. Lukom Šimurinom i Zdravkom Pircom, U ime Grada Ivanić Grada zamjenik gradonačelnika Željko Posilović, te predstavnici Zagrebačke zajednice tehničke kulture na čelu s predsjednikom Jadrankom Baturićem. Načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić uputio je pozdrave iz općine Gornja Stubica te Zagrebačkog zrakoplovnog-tehničkog saveza Rudolf Perešin. - Posebne pozdrave upućujem obitelji Rudolfa Perešina koja sve ove godine podržava ovu manifestaciju naš trud da sjećanje na njihovog supruga, oca i djeda ne izblijedi i da ne bude zaboravljeno – naglasio je načelnik. Ove se godine 23. put nalazimo u Gornjoj Stubici, rodnom mjestu našeg Rudija kako bismo mu još jednom odali počast i prisjetili se svega što je učinio za našu domovinu. U svibnju smo obilježili 25. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Bljesak kao i 25 godina otkad je oboren avion Rudolfa Perešina. Rudolf Perešin istinski je heroj Domovinskog rata, njegova ljubav prema domovini te osjećaj profesionalne i ljudske dužnosti odveli su ga u društvo ostalih naših istinskih heroja prema kojima je on osobno iskazivao divljenje. To su heroji Vukovara, Dubrovnika te brojnih naših sela i gradova – naglasio je načelnik. Rekao je kako se u znak sjećanja i radi trajnog čuvanja uspomena na Rudija, u njegovom rodnom selu Jakšincu gradi spomen hiža koja nosi njegovo ime. – Ovim putem bih želio zahvaliti Vladi Republike Hrvatske, Minstarstvu hrvatskih branitelja, Gradu Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj županiji na čelu sa županom Željkom Kolarom na tome što su prepoznali vrijednost ovog projekta i značajnim financijskim sredstvima se uključili u gradnju Spomen hiže. Tu je i zahvala Društvu Rudolf Perešin kao jednom od začetnika ideje da se izgradi kuća – naglasio je Krizmanić te zahvalio još i Ministarstvu obrane, Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, Gradu Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj županiji i Zagrebačkom tehničkom savezu Rudolf Perešin na dugogodišnjoj dobroj suradnji koji su ovu manifestaciju učinili prepoznatljivom i u Hrvatskoj, ali i šire te aeromiting učinili najvećim u ovom dijelu Europe. Zahvalio je i udrugama i mještanima koji zajedno s Općinom Gornja Stubica svih ovih godina nastoje čuvati uspomenu na lik i djelo Rudolfa Perešina.

Zamjenik župana Krapinsko – zagorske županije Anđelko Ferek – Jambrek rekao je da su ova današnja vremena u najmanju ruku ćudljiva. – Zato bih iskoristio čestitao izahvalio organizatorima što su unatoč ovakvim vremenima uspjeli organizirati na dostojanstvenom nivou ovaj događaj. To je najmanje što mi možemo, iskazati poštovanje i sjećanje na našeg Rudija.Mislim da nam je to zadatak i obaveza i u sljedećm desetljećima. Krapinsko – zagorska županija je tu, pruža potporu braniteljima, obitelji i Općini , kako bismo i dalje gajili sjećanje na našeg Rudija – rekao je Ferek – Jambrek.

Izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Miodrag Demo je poseban pozdrav uputio obitelji Perešin, Ljerki, njezinoj kćeri i unucima te hrvatskim braniteljima. Osvrnuo se i na kupnju vojnih zrakoplova. –Rudi bi bio zadovoljan da sada leti F16 po Hrvatskoj, to će se dogoditi sigurno, tako i treba jer smo članica NATO – a i odabrali smo svoj put, put zapada, koji je pod kišobranom NATO – a. Standarde trebamo pratiti, samo da ne oštetimo hrvatski narod, on je najbitniji, on će to platiti - istaknuo je Demo.

Tomislav Ivić, državni tajnik, pozdravio je sve prisutne u ime ministra obrane Marija Banožića te nazvao Rudolfa Perešina istinskim junakom. - Trebalo je imati hrabrosti, odlučnosti i domoljublja za usmjeriti MIG prema Austriji. Trebalo je pod cijenu žrtve iskazati čvrsto uvjerenje koje je glasilo kako on, Hrvat, neće pucati na Hrvate. A Rudi je svoje znanje i sposobnosti podario Hrvatskoj, dajući nemjerljiv doprinos Hrvatskoj slobodi izborenoj u Domovinskom ratu. Svojim djelovanjem učvrstio nas je u uvjerenju kako samo od nas ovisi naša budućnost. Ako smo odlučni i ako smo zajedno, sve je moguće isve je ostvarivo – istaknuo je Ivić, naglasivši ponos što je Rudijev avion vraćen u Hrvatsku, jer se na taj način svjedoči poštovanje prema Rudiju - Pored njegovog MIG – a koji je bio izložen ispred Ministarstva obrane prošlo je više 150 tisuća naših građana. Ono što me posebno obradovalo je velik broj djece i mladih koji su došli vidjeti taj legendarni avion. Vjerujem kako će mnogima od njih upravo Rudolf Perešin biti uzor i kako će prihvatiti izazov te postati vojni piloti. Rudi je svojim junačkim činom ostao uzor mnogim generacijama vojnih pilota. Neka i dalje ovi naši susreti budu znak našeg poštovanja i ljubavi za Rudija – naglasio je Ivić.

Damir Krstičević pozdravio je u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. – Rudijev život i ratni put su život i put viteza i heroja. Živjeti i umrijeti za domovinu najuzvišeniji je čin jer očituje plemenitost ivelikodušnost čovjeka koji je postao vječan. Ovo što je Rudi napravio, mogli su samo rijetki. U vrijeme brutalne velikosrpske agresije na Vukovar, istočnu Slavoniju, usprkos ogromnom riziku, Rudi je organizirao odlazak svoje obitelji u Hrvatsku te otmicu MIG – a 21 JNA – e s kojim je sletio u Austriju. Njegove riječi ‘Ja sam Hrvati ne mogu i neću pucati na Hrvate’ prenijete su diljem svijeta i ugradile se u svijest hrvatskog naroda kao simbol otpora. Tim domoljubnim činom zadao je težak udarac tadašnjoj velikosprskoj politici, a našem narodu i nama vojnicima dao je velik poticaj za obranu i oslobađanje naše domovine. Ali se Rudi nije zaustavio na tom činu, već je cijelog sebe ugradio u temelje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iHrvatske vojske. Bio je jedan od najzaslužnijih ljudi za osnivanje Lovačke borbene eskadrile, a tijekom Domovinskog rata sudjelovao je u brojnim borbenim akcijama i operacijama HV – a. Na žalost, prerano nas je napustio. Drugog dana operacije Bljesak, srušili su njegov zrakoplov. Položio je svoj život viteški i časno, baš kao što su to učinili isvi naši pali suborci. Zato, neka im je vječna hvala islava. Njihova žrtva treba svima nama biti podsjetnik kako je skupa cijena plaćena za slobodnu ineovisnu Hrvatsku – napomenuo je Krstičević, zahvaljujući i obitelji Perešin što je Hrvatskoj vojsci podarila takvog heroja. - Vjerujem kako ćemo uskoro izgraditi vojni muzej i kako će Rudijev avion u tom muzeju biti izložen na središnjem mjestu. Rudi treba biti uzor i svim današnjim hrvatskim vojnicima, a posebno vojnim pilotima, kako se živi i kako se bori za svoju domovinu – zaključio je Krstičević.

XXIII. Susrete za Rudija riječima „kako navik živi onaj ki zgine pošteno" otvorio je Mihael Križanec, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića. Čestitao je organizatorima što ih ove okolnosti u kojima živimo nisu pokolebale u organizaciji 23. Susreta za Rudija i zahvalio svima koji su dali obol u organizaciji letačkog programa, pogotovo susjednoj Sloveniji, Mađarskoj i SAD-u.

Po završetku svečanog otvorenja održan je aeromiting koji je ponovno okupio mnogobrojne posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske.

Program je započeo i završio preletom MIG-a 21 na kakvome je letio i naš Rudi, a bili su tu još i helikopter MI-171Sh, HRZ-a, helikopter BELL 206, MUP-a HR, PILATUS PC-9, Slovenske vojske, borbeni avion JAS 39 - GRIPEN, Mađarske vojske, helikopter USAF, HH-60 BLACK HAWK Sjedinjenih Američkih Država, dva F-16 FIGHTING FALCON, Sjedinjenih Američkih Država te AKRO GRUPA KRILA OLUJE.


Novosti

28.09.2020 U GORNJOJ STUBICI ODRŽAN SEDMI PO REDU "POLARIS QUADSQUAD X-DVENTURE"

U subotu, 26. rujna 2020.g. u organizaciji tvrtke za motorna vozila "Polaris Croatia" iz Zagreba na čelu s direktorom Izidorom Petranom i Moto kluba ...

28.09.2020 Krapinsko-zagorska županija objavila Natječaj za dodjelu stipendija redovitim učenicima srednjih škola s područja Krapinsko-zagorske županije za školsku godinu 2020./2021.

Krapinsko-zagorska županija objavila je Natječaj za dodjelu stipendija redovitim učenicima srednjih škola s područja Krapinsko-zagorske županije za ...

21.09.2020 MISNO SLAVLJE U SVETOM MATEJU POVODOM DANA NJIHOVA ZAŠTITNIKA

U nedjelju, 20. rujna 2020.g. u Svetom Mateju u kapeli sv. Mateja održano je tradicionalno misno slavlje povodom Dana zaštitnika kapele i naselja Sveti ...

Prikaži još novosti

PROJEKTI OPĆINE GORNJA STUBICA FINANCIRANI SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE

Zeleni Gupčev kraj

            Naziv projekta: Zeleni Gupčev kraj Šifra: KK. 06.3.1.07.0074 Fond: Kohezijski fond 2014. – 2020. Nositelj: Grad Donja St ... nastavak

Rekonstrukcija nerazvrstane ceste Šagudovec - Sekirevo Selo

  OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj Rekonstrukcija nerazvrstane ceste Šagudovec – Sekirevo Selo ... nastavak

Izrada Strategije razvoja Općine Gornja Stubica za razdoblje 2018. - 2028.

    OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj Strategija razvoja Općine Gornja Stubica za razdoblje do 2028. g ... nastavak

Izgradnja i opremanje dječjeg vrtića u Gornjoj Stubici

  OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj Izgradnja i opremanje dječjeg vrtića u Gornjoj Stubici     & ... nastavak


 

Zaštita osobnih podataka:

Općina Gornja Stubica
ADRESA: Trg Svetog Jurja 2, 49245 Gornja Stubica
TELEFON: 049/289-282,049/290-915
TELEFAX: 049/289-687
E-mail: