ZA SANACIJU KLIZIŠTA U SLANOM POTOKU OPĆINA GORNJA STUBICA DOBILA 600.000,00 KUNA

06.06.2018.

 

Jučer 05. lipnja 2018. godine Gornju Stubicu posjetio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. U sklopu posjeta, održano je potpisivanje ugovora i dodjela odluka za odobrenih 14 milijuna kuna bespovratnih sredstava, zagorskim načelnicima i gradonačelnicima i županu Željku Kolaru. Radi se o pet ugovora za energetsku obnovu zgrada javnog sektora, 15 odluka o sufinanciranju projekata sanacije klizišta u 2018. godini te četiri ugovora o sufinanciranju izrade prostornih planova lokalne razine u 2018. godine.

Općina Gornja Stubica  dobila je 600.000,00 kn za sanaciju klizišta u naselju Slani Potok u Gornjoj Stubici temeljem javnog poziva kojeg je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a za energetsku obnovu OŠ Matije Gupca u Gornjoj Stubici Krapinsko –zagorska županija dobila je 4.24 milijuna kuna.

 Što se tiče energetske obnove dvaju društvenih domova, dviju škola i jedne upravne zgrade, za što je odobreno ukupno 10,3 milijuna kuna, najvažnije od svega je da, kada radovi završe, bit će puno manji troškovi, za struju, vodu i plin. Što se pak tiče klizišta, vi, gradonačelnici i načelnici, bili ste ti koji ste nam rekli koja klizišta treba riješiti, i evo, sada 35 posto sredstava koja su bila namijenjena sanaciji klizišta na području Republike Hrvatske, ide upravo u Krapinsko – zagorsku županiju. Veseli me što će od rujna u Hrvatskim vodama biti uvedena posebna stavka rješavanja problema klizišta. Vodno – gospodarske ispostave će komunicirati s načelnicima i gradonačelnicima vezano uz rješavanje tih problema. Tu neće biti osigurano 10 milijuna kuna, kao što je bilo do sada, nego će se raditi o puno većem iznosu, jer će se sredstvima od vodnog doprinosa moći rješavati problemi klizišta. Ja očekujem u sljedeće dvije godine rješavanje više od 80 posto klizišta u ovoj županiji – najavio je ministar Štromar.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar iznio je ministru probleme s kojima se susreću jedinice lokalne i područne samouprave, koje nemaju dovoljno sredstava da bi podmirile svoj dio troškova projekata za koji su im odobrena bespovratna sredstva.
– Ono što bih zamolio potpredsjednika Vlade i naše saborske zastupnike, jest da počnemo razmišljati o drugom načinu financiranja ovih projekata. Mi sada na području županije imamo 121,7 milijuna kuna vrijedne projekte, koji su u fazi realizacije ili čija će realizacija vrlo brzo krenuti. Da bismo mogli svoj dio sufinanciranja zatvoriti, mi 27. lipnja na Skupštini idemo sa zahtjevom za kreditno zaduženje i taj dio ćemo realizirati. Sada od Ministarstva očekujemo rješenja za još tri škole, osnovnu i srednju školu u Konjščini i Srednju školu Bedekovčina, što opet donosi investicije ukupne vrijednosti 30 milijuna kuna, a mi ponovno moramo osigurati između 7,5 i 8 milijuna kuna vlastitih sredstava. S obzirom na to da u pripremi imamo projekata u vrijednosti pola milijarde kuna, jasno je da kroz ovaj sustav financiranja, jedinice lokalne i regionalne samouprave, neće moći dati svoj doprinos povlačenju sredstava iz EU fondova, onoliko koliko bi trebale – rekao je Kolar.

Nakon potpisivanja ugovora i dodjele odluka, ministar se sa domaćinom Jasminom Krizmanićem i ostalim općinskim načelnicima i gradonačelnicima uputio na klizište u Slanom Potoku za čiju je sanaciju odobreno 600 tisuća kuna.


 Ovo je klizište dužine oko 150 metara, riječ je o jednoj kliznoj plohi koja se nalazi ispod obiteljskih kuća te se bojimo da će kroz neko vrijeme one biti ugrožene. Projekt sanacije klizišta vrijedan je 1,3 milijuna kuna, a 600 tisuća kuna odobreno je od strane Ministarstva. Inače, na području Gornje Stubice evidentirano je 40-ak klizišta, a ovo je jedno od većih i najopasnijih – pojasnio je gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić.

 

HNS-ova saborska zastupnica Marija Puh u Saboru se posebno zalagala za rješavanje problema klizišta u Zagorju.

– Današnja priča meni osobno govori da se upornost isplati. Inače, na području naše županije imamo preko 300 aktivnih klizišta, s ukupnom štetom oko 150 milijuna kuna. Stoga se veselim otvaranju novih natječaja, posebice natječaju koji će uskoro biti raspisan od strane Hrvatskih voda, jer će to biti jedno sustavno rješavanje problema klizišta – rekla je Puh.


Novosti

20.11.2018 NASTAVLJENO JE SA SANACIJOM OPĆINSKIH ASFALTIRANIH NERAZVRSTANIH CESTA

Općina Gornja Stubica nastavila je sa sanacijom općinskih asfaltiranih nerazvrstanih cesta. Novim asfaltom sanirane su udarne rupe na cestama i ošte ...

20.11.2018 U GORNJOJ STUBICI OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE VUKOVARA

U nedjelju, 18. studenog 2018.g. u gornjostubičkoj župnoj crkvi sv. Jurja služena je Sveta misa u znak sjećanja na žrtve Vukovara i na Dan pada tog hero ...

19.11.2018 OPĆINA GORNJA STUBICA I GORNJOSTUBIČKA UDRUGA BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA "SVETI JURAJ" OBILJEŽILI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE VUKOVARA 1991. I DAN PADA VUKOVARA

U subotu, 17. studenog 2018.g. predstavnici Općine Gornja Stubica, načelnik Općine Jasmin Krizmanić i zamjenik načelnika Vladimir Škvorc te član ...

Prikaži još novosti

 

Zaštita osobnih podataka:

Općina Gornja Stubica
ADRESA: Trg Svetog Jurja 2, 49245 Gornja Stubica
TELEFON: 049/289-282,049/290-915
TELEFAX: 049/289-687
E-mail: