POSJET UČENIKA SEDMIH I OSMIH RAZREDA NAŠE OSNOVNE ŠKOLE VUKOVARU

Dana 04. svibnja 2018.godine u sklopu projekta Promicanje istine o Domovinskom ratu, članovi UBDR „Sveti Juraj“ iz Gornje Stubice odveli su djecu sedmih razreda i njihove razrednike iz OŠ Matije Gupca u Gornjoj Stubici u herojski grad Vukovar.

Djeca su prvo  posjetila i razgledala Mjesto sjećanja - Vukovarsku bolnicu 1991. gdje su upoznati sa događajima za vrijeme razaranja i okupacije Vukovara, te sudbinom odvedenih i mučki ubijenih ranjenika iz bolnice.

Nakon bolnice obišli su i zapalili lampion kod križa na ušću Vuke u Dunav gdje ih je dočekao Siniša Podhraški, dopredsjednik UDVDR iz Jarmine, ratni pripadnik 5. gardijske brigade- tenkist.

Tu je bio i obilazak Ovčare i hangara na Ovčari gdje su, nakon pada Vukovara, od strane JNA i paravojnih srpskih snaga zvjerski mučeni i pobijeni ranjenici iz bolnice.

Na povratku su razgledali Memorijalno groblje uz stručnog vodiča koji je djeci i članovima UBDR „Sveti Juraj“ ispričao povijest i nastanak Memorijalnog groblja. Djeca su zapalili lampione kod križa te na grobu Blage Zadre - legendarnog zapovjednika obrane Borovog naselja.

Obiđen je i vodotoranj, simbol razaranja Vukovara, koji se nalazi na ulazu u naselje Mitnicu i upravo se obnavlja, te na kraju Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, gdje ih je dočekao Stanko Zadro, brat pokojnog Blage Zadre, te ispričao o ulozi obitelji Zadro u obrani Vukovara, svojem zarobljavanju i boravku u logorima u Srbiji.
Edukacijski izlet jako je dojmio djecu koja su od izravnih sudionika Domovinskog rata čula o strahotama i razaranjima Vukovara.

Hvala učiteljici Marini Pakelj i učitelju Marku Mihaljincu, koji su kao razrednici sudjelovali na edukacijskom izletu zajedno sa svojim učenicima te  Udruzi branitelja Domovinskog rata „Sveti Juraj“ iz Gornje Stubice na sudjelovanju u projektu Promicanje istine o Domovinskom ratu, a posebno potpredsjedniku UBDR „Sveti Juraj“ Stanku Perešinu i tajniku Stjepanu Leškoviću (Sonyu) na sudjelovanju i organizaciji ovog edukativnog izleta.
 


Novosti

14.08.2018 7. međunarodni recital „Srce Isusa i Marije“ i proštenje u Modrovcu

U nedjelju, 12. kolovoza 2018., kod kapelice svetoga Vinka u Modrovcu, u Gornjoj Stubici, od 11 sati održan je 7. međunarodni recital „Srce Isusa i M ...

14.08.2018 11. Modrožanska utrka

U Modrovcu je u nedjelju 12.08.2018 održana je utrka "11. Modrožanska utrka - 16. Memorijal Marijana Lukina" pod organizacijom Atletsko ...

14.08.2018 Junior Andrija Palička postao prvak Hrvatske

U organizaciji atletskog kluba Sv. Ante iz Knina u Starigradu – Paklenica   održano je pojedinačno i ekipno Prvenstvo Hrvatske u planinskom ...

Prikaži još novosti

 

Zaštita osobnih podataka:

Općina Gornja Stubica
ADRESA: Trg Svetog Jurja 2, 49245 Gornja Stubica
TELEFON: 049/289-282,049/290-915
TELEFAX: 049/289-687
E-mail: