POSJET UČENIKA SEDMIH I OSMIH RAZREDA NAŠE OSNOVNE ŠKOLE VUKOVARU

Dana 04. svibnja 2018.godine u sklopu projekta Promicanje istine o Domovinskom ratu, članovi UBDR „Sveti Juraj“ iz Gornje Stubice odveli su djecu sedmih razreda i njihove razrednike iz OŠ Matije Gupca u Gornjoj Stubici u herojski grad Vukovar.

Djeca su prvo  posjetila i razgledala Mjesto sjećanja - Vukovarsku bolnicu 1991. gdje su upoznati sa događajima za vrijeme razaranja i okupacije Vukovara, te sudbinom odvedenih i mučki ubijenih ranjenika iz bolnice.

Nakon bolnice obišli su i zapalili lampion kod križa na ušću Vuke u Dunav gdje ih je dočekao Siniša Podhraški, dopredsjednik UDVDR iz Jarmine, ratni pripadnik 5. gardijske brigade- tenkist.

Tu je bio i obilazak Ovčare i hangara na Ovčari gdje su, nakon pada Vukovara, od strane JNA i paravojnih srpskih snaga zvjerski mučeni i pobijeni ranjenici iz bolnice.

Na povratku su razgledali Memorijalno groblje uz stručnog vodiča koji je djeci i članovima UBDR „Sveti Juraj“ ispričao povijest i nastanak Memorijalnog groblja. Djeca su zapalili lampione kod križa te na grobu Blage Zadre - legendarnog zapovjednika obrane Borovog naselja.

Obiđen je i vodotoranj, simbol razaranja Vukovara, koji se nalazi na ulazu u naselje Mitnicu i upravo se obnavlja, te na kraju Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, gdje ih je dočekao Stanko Zadro, brat pokojnog Blage Zadre, te ispričao o ulozi obitelji Zadro u obrani Vukovara, svojem zarobljavanju i boravku u logorima u Srbiji.
Edukacijski izlet jako je dojmio djecu koja su od izravnih sudionika Domovinskog rata čula o strahotama i razaranjima Vukovara.

Hvala učiteljici Marini Pakelj i učitelju Marku Mihaljincu, koji su kao razrednici sudjelovali na edukacijskom izletu zajedno sa svojim učenicima te  Udruzi branitelja Domovinskog rata „Sveti Juraj“ iz Gornje Stubice na sudjelovanju u projektu Promicanje istine o Domovinskom ratu, a posebno potpredsjedniku UBDR „Sveti Juraj“ Stanku Perešinu i tajniku Stjepanu Leškoviću (Sonyu) na sudjelovanju i organizaciji ovog edukativnog izleta.
 


Novosti

25.05.2018 GDPR:Danas počinje primjena strožih pravila zaštite osobnih podataka

Obaviještavamo Vas da s 25. svibnja 2018. počine primjena Uredbe (eu) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća o zaštiti pojedinaca u vezi s ob ...

21.05.2018 Blagoslov odmorišta i male kapelice „Duha svetoga“

U nedjelju 20. svibnja 2018. godine blagoslovljeno je odmorište i mala kapelica „Duha svetoga“ pokraj Župne crkve svetog Jurja mučenika ...

21.05.2018 Vatrogasna zajednica općine Gornja Stubica organizator osposobljavanja za zvanje „Vatrogasac I. klase“

Vatrogasna zajednica općine Gornja Stubica bila je uspješan organizator osposobljavanja za zvanje „vatrogasac I klase&ldquo ...

Prikaži još novosti

 

Zaštita osobnih podataka:

Općina Gornja Stubica
ADRESA: Trg Svetog Jurja 2, 49245 Gornja Stubica
TELEFON: 049/289-282,049/290-915
TELEFAX: 049/289-687
E-mail: