SVEČANO OTVORENA MANIFESTACIJA „XXII. SUSRETI ZA RUDIJA“

13.05.2019.

U nedjelju 12. svibnja 2019. godine u Spomen parku Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici, otvoreni su XXII. Susreti za Rudija.

Prije Svete mise u organizaciji Atletskog kluba „Rudolf Perešin“, održana je  memorijalna utrka „Rudolf Perešin“, čiji je start bio u Spomen parku Rudolfa Perešina, a na prostoru Sportskog centra organizirane su atletske utrke za djecu do 14 godina.

 Prije svečanog otvorenja održana je Sveta misa u Župnoj crkvi svetog Jurja mučenika koju je predvodio don Branko Čagelj, kapelan policijske kapelanije Svetog Nikole Biskupa u Zaboku u zajedništvu s upraviteljem Župe svetog Jurja vlč. Nikolom Jurkovićem i vlč. Ivanom Levakom.

Misno slavlje svojim izvedbama upotpunili su Župni zbor Vokalisti sv. Jurja i Puhački orkestar Vatrogasne zajednice Općine Gornja Stubica.

Svetoj misi nazočio je zamjenik načelnika Vladimir Škvorc, predsjednica Općinskog vijeća Đurđica Labaš, vijećnica u Županijskoj skupštini Kristina Rafaj, općinski vijećnici te predstavnici gornjostubičkih vatrogasaca, ostalih udruga i mnogobrojni drugi gosti.

Poslije svete mise u ešalonu se krenulo do Spomen parka Rudolfa Perešina.

Kuburaško društvo „Tri kralja“ iz Kraljevog Vrha glasnim pucanjem najavilo je svečano otvorenje XXII. Susreta za Rudija uz nazočnost povijesne postrojbe Krapinsko zagorske županije – Keglevićeve straže Kostel, Zrinske garde Čakovec i počasne bojne Hrvatske vojske.

Hrvatsku himnu izvela je ŽVA FIOLA. Nakon minute šutnje Karla Bokun učenica Osnovne škole Matije Gupca Gornja Stubica pročitala je literalni rad Ane Boltek pod nazivom „Pred spomenikom junaku“ kojim je Ana Boltek pobijedila na likovno literalnom natječaju u sklopu projekta „Promicanje istine o Domovinskom ratu“ kojeg organizira Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata „Barun“.

Obitelj Rudolfa Perešina te brojne delegacije položile su vijence i zapalile svijeće pred njegovom bistom,

Tako su vijenac u ime Republike Hrvatske položili gospodin Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane – izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OSRH i izaslanik Predsjednika Vlade RH, zamjenik načelnika Glavnog stožera oružanih snaga  Republike Hrvatske general pukovnik Drago Matanović, gospodin   Dinko Tandara –pomoćnik ministra hrvatskih branitelja -  izaslanik ministra hrvatskih branitelja, brigadni general Mato Mikić, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva U delegaciji su bili i posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, saborski zastupnik Žarko Tušek, načelnik Policijske uprave Krapinsko – zagorske županije Darko Car i pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

U ime gradonačelnika Grada Zagreba vijenac su položili Miodrag Demo, voditelj Gradskog ureda za branitelje i gospodin Jozo Miličević, potpredsjednik Gradske skupštine grada Zagreba.

Delegaciju naše Županije predvodio je župan Željko Kolar, a u delegaciji su bili županijski vijećnici Kristina Rafaj i Nikola Capar te gradonačelnik Grada Donja Stubica Nikola Gospočić.– Župan Kolar rekao je kako su zbog povratka zrakoplova ovogodišnji “Susreti za Rudija“ još posebniji. – Emocije koje danas imamo, još su snažnije u odnosu na sve ove godine, od kako organiziramo manifestaciju. Znate da smo uvijek u svojim govorima isticali kako imamo dva cilja, da izgradimo spomen hižu te da se avion koji je simbol otpora prema JNA, vrati u Hrvatsku. Eto, to se i dogodilo. Mi već treću godinu zaredom izdvajamo 150 tisuća kuna za izgradnju spomen hiže, Općina u okvirima svojih mogućnosti, ali važno je da imamo kontinuitet. Od prošle godine, s gradonačelnikom Bandićem, Grad Zagreb se uključio u sufinanciranje s istim iznosom kao i Krapinsko – zagorska županija. Razgovarao sam s ministrima Krstičevićem, Medvedom i ministricom Divjak i mislim da bi se već sad sva tri ministarstva trebala uključiti iz jednostavnog razloga, jer je to Rudi zaslužio. Sljedeće godine je 25. obljetnica od pogibije Rudolfa Perešina i Vojno – redarstvene operacije “Bljesak“, tako da, ako bi se uključila ministarstva, možda bismo je mogli završiti do tada – rekao je Župan u svome obraćanju.

U ime Župana Zagrebačke županije i Grada Ivanić – Grada vijenac je položio zamjenik gradonačelnika Željko Posilović i zamjenik predsjednika udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Ivanić - Grada

Načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić vijenac i svijeće položio je u društvu zamjenika Vladimira Škvorca, predsjednice Općinskog vijeća Općine Gornja Stubica Đurđice Labaš te predstavnika OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, TZP Donja Stubica i Gornja Stubica, Muzeja Hrvatskog zagorja, Muzeja seljačkih buna, općinskih vijećnikai gornjostubičkih udruga. Općinski načelnik u svom govoru govorio je o gradnji Spomen hiže i o tome što će ona značiti za promicanje istine u Domovinskom ratu, posebno mladima i školarcima, te zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru obrane te cijeloj Vladi RH na tome što je Rudijev MIG 21 vraćen u Hrvatsku.

Svijeće i cvijeće položili su i predstavnici Zagrebačkog zrakoplovno - tehničkog saveza Rudolf Perešin, predstavnici Zagrebačke zajednice tehničke kulture, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Prisutnima su se obratili i izaslanik Ministra hrvatskih branitelja – državni tajnik Dinko Tandara koji je pozvao sve prisutne da poštuju svoju domovinu onako kako su ju poštovali svi hrvatski branitelji, pa tako i Rudolf Perešin, te zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić koji se prisjetio velikog utjecaja koji je Perešinov prelet u Austriju 1991. imao na moral hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu: "Odjednom, sve je postalo moguće, jer nas je Rudi uvjerio u to. Njegova žrtva obvezuje nas da prenosimo priče o herojstvu ljudi koji su svojim djelima postali besmrtni. Samo narod koji poznaje svoju prošlost može graditi sigurnu budućnost."

„XXII. Susrete za Rudija“ otvorio je potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane gospodin Damir Krstičević koji je podsjetio na Perešinov doprinos u izgradnji Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te na žrtvu koju je podnio za stvaranje neovisne hrvatske države, istaknuvši: "Rudolf Perešin danas, kao i za vrijeme Domovinskog rata, predstavlja uzor današnjim naraštajima vojnih pilota. Njegova junačka djela ostat će zlatnim slovima upisana u povijesti Republike Hrvatske. Hvala svima vama koji čuvate uspomenu na našeg Rudija. Važno je prenositi istinu i vrijednosti Domovinskog rata današnjim generacijama". Ministar je naglasio važnost i simboliku povratka Perešinovog MIG-a u Hrvatsku nakon 28 godina i zaključio kako je Perešinov avion predstavljao nadu u teškom vremenu, ali i putokaz današnjim vojnim pilotima kako se živi i bori za Domovinu.

Po završetku svečanog otvorenja na prostoru Sportskog centra održan je aeromiting koji je ponovno okupio mnogobrojne posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske. Program je započeo preletom MIG-a 21 na kakvome je letio i naš Rudi. Nakon toga zrakom su zavladali sportski zrakoplovi, akrobatski avioni, helikopteri MUP-a, mađarski gripen i druge letjelice.

Nakon završetka aeromitinga započeo je zabavni program u šatoru, a održan je i tradicionalni vatromet kojeg je najavila Udruga kuburaša „Marija Bistrica“.

 


Novosti

27.05.2020 Potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u obilasku Osnovne škole Matije Gupca Gornja Stubica

U utorak 26. svibnja 2020. godine potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar obišao je Osnovnu &sc ...

26.05.2020 PROŠTENJE U DOBRIM ZDENCIMA

U nedjelju, 24. svibnja 2020. godine, u kapeli Kraljice Mira u Dobrim Zdencima proslavili smo godišnje proštenje. Župnik se u propovijedi ...

25.05.2020 NAČELNIK I ZAMJENIK NAČELNIKA OPĆINE GORNJA STUBICA POSJETILI LIKOVNE UMJETNIKE NA LIKOVNOJ KOLONIJI U ETNO SELU "DIŠEĆA STARINA" U SLANOM POTOKU

U nedjelju, 24. svibnja 2020.g. načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić i zamjenik načelnika Vladimir Škvorc posjetili su likovne umjetnik ...

Prikaži još novosti

PROJEKTI OPĆINE GORNJA STUBICA FINANCIRANI SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE

Zeleni Gupčev kraj

            Naziv projekta: Zeleni Gupčev kraj Šifra: KK. 06.3.1.07.0074 Fond: Kohezijski fond 2014. – 2020. Nositelj: Grad Donja St ... nastavak

Rekonstrukcija nerazvrstane ceste Šagudovec - Sekirevo Selo

  OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj Rekonstrukcija nerazvrstane ceste Šagudovec – Sekirevo Selo ... nastavak

Izrada Strategije razvoja Općine Gornja Stubica za razdoblje 2018. - 2028.

    OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj Strategija razvoja Općine Gornja Stubica za razdoblje do 2028. g ... nastavak

Izgradnja i opremanje dječjeg vrtića u Gornjoj Stubici

  OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj Izgradnja i opremanje dječjeg vrtića u Gornjoj Stubici     & ... nastavak


 

Zaštita osobnih podataka:

Općina Gornja Stubica
ADRESA: Trg Svetog Jurja 2, 49245 Gornja Stubica
TELEFON: 049/289-282,049/290-915
TELEFAX: 049/289-687
E-mail: